Kunnioitus – avain sopuisaan yhteiseloon

Tapahtuman ensimmäinen päivä starttasi Linnassa Napit vastakkain vai yhdessä kasvokkain? -esityksellä. Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön edustajat kertoivat täydelle salille Kunnioittava keskustelu -menetelmästä, jonka avulla asioista, joihin suhtautuminen lähtee ihmisen arvoista, voidaan riitelyn sijaan keskustella. Esimerkkinä Anne Anttonen ja Heli Pruuki pitivät avioliittolain muutosta, joka herättää paljon ajatuksia puolesta ja vastaan.

Viime syksynä järjestetty Kunnioittava keskustelu -viikonloppu oli niin sen osallistujien kuin järjestäjien mielestä onnistunut hyvin. Paikalle oli kutsuttu sekä perinteisesti avioliitosta ajattelevia että esimerkiksi sateenkaariperheessä eläviä ihmisiä kohtaamaan toisiaan, keskustelemaan turvallisessa ympäristössä ja kuuntelemaan itseään erilaisten, saman kirkon jäsenten, ajatuksia. Viikonlopun aikana osallistujat olivat ymmärtäneet paljon toistensa peloista ja toiveista sekä oppineet itsestäänkin paljon. Itselleni jäi (ehkä hieman yllättäen) mieleen tärkeä huomio melko itsestään selvästä asiasta: somekäytöksen perusteella ei pitäisi tuomita ihmistä ennakkoon. Nettiviestinnässä ei tule esiin äänensävyjä tai tunteita, eikä somessa tuoda esille koko elämää, menneisyyttä, huolia ja murheita.

Yleisö pääsi myös pohtimaan, missä muualla kunnioittavaa keskustelua voisi tarvita kuin avioliittolain käsittelyssä. Esille tulivat ainakin pakolaistyö ja päihdetyö. Varmasti monissa tilanteissa kuuntelu, kysyminen ja kohteliaisuus vievät pidemmälle kuin väittely ja omasta mielipiteestä vaahtoaminen. Herkissä aiheissa kunnioittavuus ja se, että osoittaa kuuntelevansa vastapuolta on erityisen tärkeää. Yhteiselo tai jopa yhteistyö sujuu parhaiten, jos vaikeistakin aiheista voidaan edes keskustella, vaikka samaa mieltä ei tarvitse olla. Lisätietoa Kunnioittava keskustelu -menetelmästä löytyy ev. lut. kirkon nettisivuilta.

Anna Engblom,

nuorisotyön ja -tutkimuksen sivuaineopiskelija, pääaineena psykologia

nuorisotyökokemusta löytyy sekä partiosta että seurakunnan puolelta

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s